donderdag 5 januari 2017

Een kennis was op zoek naar iemand die een tipi tent kon maken. Ik vond het wel eens een uitdaging om zo een groot project te realiseren en...

Tipi tent!

Geen opmerkingen:
 
Een kennis was op zoek naar iemand die een tipi tent kon maken.
Ik vond het wel eens een uitdaging om zo een groot project te realiseren en stelde voor dat ik de tipi voor haar zou maken.


Wat heb je nodig:
5 meter katoenstof;
2 meter stevig touw;
6 bamboestokken (een pakket van 10 stokken vind je bij Gamma voor 5 euro).

Voor de werkwijze kan je het patroon van Elske gebruiken. Ik vond het patroon pas na het in elkaar knutselen van mijn tipi, maar het patroon van Elske is het meest vergelijkbaar.

Voor het uittekenen van het patroon kleefde ik puinzakken van de Action aan elkaar. Deze zijn stevig en je kan er met je schaar vlot doorglijden. Handig bij zo een groot oppervlak!
Om de lange zijlijnen mooi recht te kunnen tekenen heb ik het patroon dubbelgevouwen, de rolmeter op de juiste afstand gezet en tegen de hoeken van de boven- en onderzijde gelegd.


Ik knipte het patroon dubbelgevouwen uit, zo waren beide zijden identiek.


Ik koos ervoor om 6 panden te maken i.p.v. 5 zoals in het patroon van Elske. Ik vind de tipi dan gewoon mooier uitkomen. Bij elk pand heb ik 1 cm naadwaarde voorzien.

Ook maakte ik 8 sets van 2 lintjes in dezelfde stof als de tent. Ik voorzag er 2 in elke bovenhoek om aan de bamboestokken te bevestigen, 2 aan de ingang en de laatste 2 plaatste ik aan de buitenzijde van het voorste paneel om de tent open te kunnen zetten.


Werk alle panelen af met een zigzag om het uitrafelen te vermijden.
Bij het voorste paneel zoom je de zijden van de ingangen om en leg je de openingen 1 cm over elkaar, stik bovenaan de stof aan elkaar. Hier kies je zelf hoe hoog je de ingang wil.

Zoom dan alle boven- en onderzijden om. Nu bevestig je alle panelen aan elkaar met een rechte steek (leg de stof met de binnenkanten op elkaar, zo komen de zomen aan de buitenkant te liggen).

Leg een bamboestok op een zoom (op de goede kant van de stof) en vouw een stukje van de stof rond de stok. Nu weet je hoe breed je tunnels moeten zijn.
Ik streek de zomen mooi op elkaar en tekende met krijt de stiklijnen (waren bij mij op 2cm). Stik ze met een rechte steek door.

Onderaan de tunnels stik je de openingen toe. Zo komen de bamboestokken er mooi recht in te staan zonder dat ze onderaan komen piepen ;).

Steek nu alle bamboestokken in de tunnels en zet je tent recht. Als het kan, voorzie dan een extra paar handen. Zo kan iemand de tent recht houden en de andere de lintjes vastmaken aan de stokken.

Ik heb bovenaan nog een touw rond de stokken gebonden, zo blijven ze goed bij elkaar. De lintjes werkte ik verder weg door ze rond de stokken te weven en vast te knopen.

Als laatste maakte ik nog een boord met drukknopen om het touw en de lintjes achter weg te steken. Alsook een lint om de tent onderaan vast te maken wanneer je ze opvouwt.


En toen... stond er een tipi tent in de woonkamer! En wat was het leuk deze te maken. Zo heb ik weer een beetje ervaring opgedaan, is altijd mooi meegenomen. :)Liefs
CatCrafty

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen